Sanselege

Sanselege er en fantastisk måde for børn at udforske verden omkring dem. Her er nogle grunde til, hvorfor sanselege er så gavnlige:

  • Sensorisk udvikling: Sanselege stimulerer børns sanser, herunder syn, hørelse, smag, lugt og berøring. Dette hjælper med at udvikle deres sensoriske færdigheder og øger deres opmærksomhed på detaljer.
  • Kreativitet og fantasi: Når børn leger med forskellige teksturer, farver og former, udfordrer det deres fantasi og kreativitet. De kan forestille sig, at farvede ris er små ædelstene eller at pasta er insekter.
  • Sprogudvikling: Sanselege giver mulighed for samtaler om, hvad børn oplever. De kan beskrive farver, former og fornemmelser, hvilket styrker deres sprogfærdigheder.
  • Finmotorisk træning: Når børn rører ved små genstande som ris eller pasta, øver de deres finmotorik. Dette er vigtigt for senere færdigheder som at skrive og binde snørebånd.
  • Afslapning og stressreduktion: Sanselege kan være beroligende og hjælpe med at reducere stress. At lege med farver og teksturer kan være en form for mindfulness for børn.
  • …. Og så er det bare helt vildt sjovt! Jeg elsker selv at lege med.

Så der er masser af grunde til at lade børnene udforske og lege.

Forberedelse – opstilling og oprydning

Jeg hører tit at folk synes det kan være svært at overskue sanselege. Og det kan jeg godt forstå. For det virker egentlig temmelig uoverskueligt i tankerne, sådan at åbne en pose havregryn, hælde den ud på gulvet og lade sine børn lege med den.

Men faktisk behøver det slet ikke være så besværligt, så her får du mine bedste tips og tricks til at stille legen op på en måde, der gør oprydningen meget lettere.

  • Brug et underlag. Til de fleste lege, bruger jeg blot en voksdug, der ligger på gulvet. Når vi så er færdige, er det super nemt at hælde tingene af voksdugen og ned i en bøtte. Der ender typisk lidt på gulvet også, men mine børn er gode til at blive inde på voksdugen (det ved de godt, at de skal – det er aftalen herhjemme).
    Da børnene var lidt mindre og sværere at lave den slags aftaler med, bruge jeg tit et stort lagen med elastik i hjørnerne. Så satte jeg en kasse eller en stol i hvert hjørne. På den måde havde vi et lille “rum” med kanter, de kunne være i.
    Du kan også lade legen foregå ved et sansebord, som f.eks. det fra Vicca, du kan se herunder.
  • Luk rummet. Hvis dine børn er små eller du bare ikke har mulighed for at rydde op lige efter legen er slut – så lad den foregå i et rum, hvor du kan lukke døren til efter legen.
  • Hjælp til oprydning? Normalt vil jeg virkelig gerne have mine børns hjælp til oprydningen, men lige med sanselege, er det nogengange lettere at gøre det hele selv – så det hurtigt bliver pakket af vejen.
  • Redskaberne. Hav en kasse til redskaberne, hvor det er nemt at samle dem alle sammen. Det gør det både meget lettere, når I skal finde frem, men også, når der skal ryddes op.
  • Opbevaring. Sanselege-baserne kan ofte gemmes – de tørre af slagsen holder i årevis. Dem gemmer jeg i gennemsigtige lynlåsposer. Det er nemt at finde lige præcis den vi skal bruge og de fylder ikke ret meget på den måde.

Gør oprydningen meget lettere med et sanselegebord fra Vicca.dk

Med et sanselegebord kan du nemt stille en legeinvitation op til dit barn, hvor de kan være underholdt i timevis.
Der kan være op til 8 børn om bordet, så der er god plads til at lade legen udfolde sig. Og så er det helt vildt nemt at rydde op og gøre rent efterfølgende, fordi legen er så afgrænset.

Du finder sanselegebordet fra Vicca.dk lige her

Forskellige typer sanselege

Du kan bruge alverdens ting til sanselege. Kig i skabene – måske har du nogle tørrede bønner, havregryn eller ris, der har overskredet udløbsdatoen? Ellers kan du tit finde billige ting på spot i supermarkederne.
Det meste kan farves. I afsnittet herunder finder du opskrifter på at farve diverse materialer, ligesom der er masser af inspiration til hvad du kan bruge som base til dine sanselege. Kan du ikke overskue at farve materialer, så lad være – dine børn vil helt sikkert elske sanselege ligegyldigt om risene er farvet eller ej.

De tørre sanselege-baser, som ris, havregryn og pasta, kan gemmes i årevis. De mere våde lege har en kortere holdbarhed – nogle skal helst laves på dagen, mens andre kan holde sig nogle dage. Holdbarheden står nævnt de steder, hvor det er relevant.

Opskrift: Farvede ris, kikærter, bønner

Sanseleg med farvede ris

Ris, kikærter og bønner er alle sjove at lege med og nemme at farve. Brug tørrede kikærter og bønner – og parboiled ris.

Du skal bruge:

  • 1 kg ris/kikærter/bønner
  • 3 spsk. eddike
  • Frugtfarve

Sådan gør du:

Hæld risene i et pose sammen med eddike. Ryst posen til eddiken er fordelt godt ud. Dryp lidt frugtfarve i posen og ryst igen. Fortsæt med frugtfarven indtil risene har den ønskede farve.
Hæld risene på en bageplade med bagepapir. Lad dem ligge på bagepladen til de er tørre. Det tager typisk et par timer.

Leg med spaghetti

Sanseleg med farvet spaghetti

Skal I have spaghetti til aftensmad? Så kog lidt ekstra, så har du til en super sjov sanseleg. Den er også god, hvis børnene stadigvæk smager lidt på det.

Spaghettien er også sjov til de børn, der er ved at lære at bruge en saks. Det er nemlig en rigtig god øvelse at klippe i spaghettien.

Hvis du har lyst kan du farve spaghettien. Tilføj blot lidt frugtfarve til den kogte spaghetti og bland rundt.

Hvis spaghettien klistrer sammen, kan du tilsætte et par dråber olie.

Brug hvad du har i skabet

Du har næsten altid noget, du kan bruge til en sanseleg i skabet. Børnene synes det meste, der kan hældes fra den ene skål til den anden er sjovt!

Du kan f.eks. bruge havregryn, pasta (ukogt) eller morgenmadsprodukter. Havregryn kan farves på samme måde som du farver ris. Pasta’en er lettest at farve med akrylmaling – put pasta og maling i en pose og ryst det godt sammen. Hæld det ud på bagepapir, hvor det kan tørre.

Opskrift: Lav dit egen legesand

Legesand minder lidt om magisk sand. Børnene kan lege med det sammen med sandforme eller små gravemaskiner.

Legesandet er nemt at lave og holder sig overraskende længe. Du skal faktisk kun bruge to ingredienser: Olie og hvedemel (og måske lidt frugtfarve, hvis du vil farve dit sand).

Opskriften på legesand har jeg lavet i en udførlig guide til dig, som du finder lige her.

Opskrift: lav en nem slim!

Nem slim, du selv kan lave

Denne her slim er rigtig slimet! Den er også super nem og hurtig at lave. Tilgengæld kan den ikke holde sig – så du skal lave den lige inden den skal bruges.

Du skal bruge:

  • En pose kartoffelmel (500g)
  • 1 liter vand
  • Frugtfarve

Hæld alle ingredienser i en gryde. Rør det hele sammen indtil der ikke er nogen klumper. Bring så det hele i kog. Rør hele tiden i gryden med et piskeris. Kog blandingen ind til den er en slimet masse. Tag gryden af blusset og lad det køle indtil det har en temperatur, der er til at røre ved.

Redskaber til sanselege

Børn kræver ikke det helt store indkøb af redskaber. Du har garanteret allerede en masse derhjemme, I kan bruge. Her kommer lidt forslag til, hvilke redskaber, du kan bruge til sanselege:

  • Små skåle og bøtter.
  • Pasta-ske og suppeske
  • Spiseskeer
  • En tragt
  • Små kopper
  • En lille kande (Måske fra legekøkkenet?)
  • Små papkasser
  • Tomme toiletpapirsruller (eller andre paprør)

Udover redskaberne, så er der også forskellige typer legetøj, som er sjove at have med. Én af mine børn kan ikke lege sanseleg uden at finde et par dyr frem. Et andet barn vil gerne have sin gravko med. Prøv dig endelig frem og find noget i allerede har i gemmerne.

Leger I ofte sanselege, kan det være en fordel at have en kasse med en samling af redskaber – du kan hurtigt og billigt få samlet en god bunke køkkenredskaber fra en genbrugsbutik, hvis du ikke har noget i skufferne, du kan undvære.

Lav selv redskaber af “affald”

Du kan komme rigtig langt med det du allerede har. Og får du lyst til nyt, kan du faktisk også nemt lave noget sjovt selv. Se f.eks. denne lille papkasse med 3 tomme toiletpapirsruller. Den brugte min 1-årige riiiiigtig lang tid på at lege med – og det tog mig nærmest ingen tid at lave. De tre toiletpapirsruller er limet fast med en klat lim fra limpistolen.

Tema-lege

Sanselege er oplagte at bruge til at skabe små temalege. I mange af temahæfterne fra Farverige Dage finder du derfor en sanseleg, der passer med et specifikt tema, som f.eks. legen på billedet her fra temahæftet Leg, læring og krea om Byggepladsen.
Du kan finde alle temahæfterne fra Farverige Dage lige her – der er helt sikkert også noget, der interesserer netop dit barn.